Rezisztencia terminológia és rövidítései

A növények a kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét leíró fogalmak jelentései *

Ezek a kifejezések az Eladó által megjelentetett anyagokban a következő jelentéssel bírnak:

Fogékonyság: a fajta azon tulajdonsága, hogy az adott kórokozót, kártevőt fejlődésében nem képes meggátolni.

Rezisztencia: a fajta azon tulajdonsága, hogy az adott kórokozó, kártevő fejlődését vagy károkozását képes megakadályozni az azonos fertőzési nyomás mellett termelt fogékony fajtával összehasonlítva.

Azonban a rezisztens fajták is mutathatják fertőzés tüneteit erős fertőzési nyomás esetén.

A rezisztencia két szintjét különböztetjük meg:

Magas rezisztenciaszint (HR): olyan fajták, amelyek nagymértékben korlátozzák egy adott kórokozó vagy kártevő növekedését és fejlődését átlagos fertőzési nyomás esetén egy fogékony fajtával összehasonlítva. Erős fertőzési nyomás esetén azonban ezek a fajták is mutathatják a fertőzés bizonyos tüneteit.

Közepes szintű rezisztencia (IR) : olyan fajták, amelyek bizonyos mértékben korlátozzák egy adott kórokozó vagy kártevő növekedését és fejlődését, azonban a magas rezisztenciaszintű fajtákkal összehasonlítva a tünetek és az okozott kár nagyobb mértékű lehet. Fogékony fajtával hasonló körülmények között termesztve és azonos fertőzési nyomás mellett összehasonlítva a tünetek és a károsodás kevésbé lesznek súlyosak.

Meg kell jegyezni, hogy minden esetben, amikor a rezisztencia jelölésre kerül egy adott fajta esetében, az mindig az adott kórokozó vagy kártevő feltüntetett biotípusaira, patotípusaira, rasszaira vagy törzseire vonatkozik.

Amennyiben biotípusok, patotípusok, rasszok vagy törzsek nem kerültek meghatározásra az adott fajta rezisztenciájának leírásában, annak az az oka, hogy nincsen általánosan elfogadott vagy releváns besorolása az adott kórokozó vagy kártevő biotípusainak, patotíousainak, rasszainak vagy törzseinek. Új biotípusok, patotípusok, rasszok vagy törzsek megjelenhetnek, azonban ezeket a rezisztencia meghatározása nem tartalmazza.

Immunitás: A fajtát egy bizonyos kórokozó vagy kártevő nem támadja meg.

* A FAO definíciója szerint a kórokozó, kártevő: minden olyan faj, törzs vagy biotípus, legyen az növény, állat vagy patogén szervezet, amely képes a növényt vagy annak termését megfertőzni. Patogén szervezetnek számít minden olyan mikroorganizmus: baktérium, vírus és gomba, amely megbetegíti a növényt és ezért kórokozónak, kártevőnek tekintjük.

Rezisztencia rövidítések

A fajtáink rezisztenciáit fajspecifikus rövidítésekkel jelöljük, melyet megtalál a mindenkor aktuális Bejo katalógus 7. oldalán, mely letölthető az „Árlista, katalógus” menüpont alatt.

A rezisztenciákkal kapcsolatos legfrissebb információkért kérjük látogasson el weboldalunkra: www.bejo.com, www.ritsat.hu.