Bejo termékformák és termékspecifikáció

A zöldségtermesztés egyre inkább specializált és intenzív tevékenységgé vált. A kiváló minőség iránti növekvő igények következtében a zöldségtermesztők és a palántanevelők magasabb minőségű alapanyagokat keresnek.

A speciális vetőmagformák és a vetőmag minőségével kapcsolatos információkkal szemben támasztott egyre növekvő igények kedvező hatással voltak a kelési erélyre és a kihozatalra.

A vetőmag egy élő, természetes termék. A gyakran változó környezeti feltételek befolyásolják a végeredményt, ezért gyakran nem lehetséges részletes információkat megadni a kelési erélyről, illetve a vetőmag egyéb fizikai tulajdonságairól. Annak érdekében, hogy a vevők igényeinek megfeleljen, a Bejo Zaden B.V. (a továbbiakban: Bejo) minőségi sztenderdeket (szabványokat) állított fel a különféle vetőmag kategóriákban.

A termékspecifikáció nem alapfeltétele a szállításnak. Amennyiben a Bejo által elvégzett minőségi tesztek eredményei nem érik el a specifikációban megadott szintet, a Bejo értesíteni fogja leendő felhasználóit. Ennek az a célja, hogy informálja a profi vetőmag felhasználókat arról milyen minőséget várhatnak és ennek megfelelően felmérjék és eldöntsék, hogy ez a vetőmagtétel megfelel-e az ő elvárásaiknak.

A precíziós magok csírázására és fajtatisztaságára vonatkozó termékspecifikációk, valamint a vetőmag egészségügyi követelmények mind az ESA által ajánlott szabványokon alapszanak.

 

TERMÉKFORMÁK

Minden vetőmag megfelel az Európai Tanács 2002/55/EC vetőmag sztenderd irányelvének.

Normál vetőmag

Általában a normál vetőmag nem részesül speciális kezelésben. Terméktől függően darabra (szemre) vagy súlyra értékesítik.

Bejo Precision

A Bejo Precision egy precíziós, méret szerint osztályozott termékforma. A Bejo precíziós vetőmagokra vonatkozóan a legszigorúbb minőségi szabványok érvényesülnek. A vetőmagok egységes méretűek és magas a csírázó képességük. Az ESA termékspecifikáció a precíziós vetőmag esetében is érvényes.

Előcsíráztatott vetőmag

A vetőmag előcsíráztatása a csírázási folyamat megindítását jelenti azzal a céllal, hogy az elvetett magok gyorsabban és/vagy egységesebben keljenek ki. A folyamat eredménye az egységesebb áruminőség, valamint a pontosabban időzíthető gyomirtás.

Pillírozott vetőmag

A drazsírozás olyan folyamat, melynek során az apró vagy szabálytalan alakú magok egy közömbös anyagú borítást kapnak, ezáltal kerek, egységes méretű magokat kapunk. A pillírozott vetőmag precíziós vetőmagból készül.

ÖKO vetőmagok

A Bejo folyamatosan bővíti az organikus úton előállított fajták körét. A fajtaválasztékból sok más fajta elérhető hagyományos, nem csávázott (natúr) vetőmag formájában. Betakarítás után ezek a tételek csak fizikai, és/vagy ökológiai termesztésben engedélyezett csávázási eljáráson mennek keresztül.

Bejo bevonat ÖKO és nem csávázott (natúr) vetőmagra (fehér)

A Bejo kifejlesztett egy fehér bevonatot a vetés mélységének és a tőtáv ellenőrzésének megkönnyítésére. Ez a bevonat szinte valamennyi, a Bejo által forgalmazott ÖKO és nem csávázott (natúr) vetőmagra felvihető, a kezelést a NOP és az EU is jóváhagyta.

Bejo alap bevonat (zöld)

A Bejo alapbevonat egy filmréteges gombaölőszerrel ellátott bevonat. Ez a gombaölőszeres bevonat védi meg a magot a palántadőléstől és a talajból fertőző gombáktól a csírázás ideje alatt. Az alap bevonat a sztenderd Bejo vetőmag bevonat.

Precíziós vetőmag rovarirtószeres bevonattal (vörös)

A rovarirtószeres bevonat egy teljes filmréteges bevonat, mely gombaölőszereket és rovarirtószert tartalmaz. Ezen bevonat segítségével jelentősen csökkenthetjük a növényvédőszer felhasználást. A rovarirtószeres bevonat megbízható védelmet nyújt a termelés kezdetén, valamint segít megelőzni a rovarok felszaporodását. Ez a bevonat csak bizonyos növényfajok esetén érhető el.

Tanácsok gombaölőszerrel és/vagy rovarirtószerrel bevont vetőmagok biztonságos felhasználásához

Gombaölőszerrel és/vagy rovarirtószerrel bevont magok felhasználásakor saját biztonsága érdekében, valamint a környezet védelmében tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket, melyeket hasonló címmel megtalál a www.bejo.com weboldalon.